Novosti

2017./2018. VAŠA PITANJA I ODGOVORI STRUČNJAKA

P Upravo sam.preležala gripu ali snage nemam i dalje Je li istina da to razdoblje traje i do mjesec dana?
O Moguće je da slabost i bezvoljnost potraje u oporavku i do mjesec dana.
Mirujte, nadoknađujte izgubljenu tekućinu I koristite laganu hranu.

P Cijepila sam se protiv gripe ove godine no željela bih provjeriti informaciju da je ovogodišnji virus gripe nije bio zastupljen u cjepivu. Je li to istina? Znači li to da usprkos cijepljenju mogu oboljeti odnosno da bih se trebala pokušati zaštiti?
O Cjepivo bilo koje vrste kao ni jedan lijek nema 100% djelotvornost. Cjepljenjem se značajno smanjuje rizik od infekcije gripom te moguće komplikacije

P Koliko je potrebno vremena od trenutka zaraze gripom do pojave prvih simptoma? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
O Inkubacija kod gripe je vrlo kratka, 24 sata ili kraće.

P Imam 64 godine, kronične bolesti: KPOB /blagi oblik/ -nakon boravka u društvu osobe koja je pokazivala znakove bolesti, temperatura, umor, bolovi u mišićima, suhi kašalj, u roku 24 sata dobila sam temperaturu, bolove u mišićima, drhtavica, umor...i odmah kašalj ali produktivni, nakon 5-6 dana temperatura se povukla kao i osjećaj "bolesnosti" ali se kašalj pojačao, bolovi u mišićima i umor nisu se povlačili. Imala sam osjećaj da me sve boli od kašljanja. Uz sve simptome mučila me i nesanica. Ordiniran mi je on-line antibiotik /Klavocin/ nakon čega mi se opće stanje popravilo ali se kašalj i dalje vukao, nesanica se povukla. Uz Fluimukan i Bisolex sad je i kašalj reduciran, rijeđe kašljem, kraće vrijeme trajanja spazma i ok iskašljavanje. Nakon 14 dana izolacije izašla sam iz stana, čini mi se da je sada sve relativno OK. Obzirom na stanje i predviđanja u medijima, da gripa tek dolazi brine me da li je to uopće bila gripa i jesam li, bez obzira na sada "preležanu bolest", kandidat za dobit gripu?
O Trenutno cirkuliraju tri virusa gripe I od svakog se možete posebno razboliti u istoj sezoni.

P Je li moguće imat gripu bez povišene temperature? Vec 4 dana bol u svim mišićima, kostima, kašalj.. ostale simptome gripe nemam. Imam 40 god?
O Moguće je, pogotovo ako uzimate neku drugu terapiju koja može djelovati na sniženje temperature.

P Pomaže li limun i češnjak u prevenciji gripe?
O Svi zdravi životni stilovi pomažu u prevenciji svih bolesti ali specifično na virus gripe ne djeluju.

P Poštovani, imam SLE i APL Sy, i u sklopu toga razne druge probleme ( na terapiji sam Aspirinom, lamotriginom- EEG&neuralgija trigeminusa, propranololom radi tahikardija, Kalinorom radi niskog kalija, ibuprofenom, no trenutno ne primam nikakvu drugu terapiju za sam SLE. Pred par godina sam imala gripu iz koje se razvila upala pluća. Voljela bih se cijepiti protiv gripe, ali alergična sam na jaja. Znam da postoje registrirana cjepiva koja nisu rađena na toj podlozi, a mislim da su neka registrirana i u EU. Zanima me da li se ja na teret HZZO-a mogu cijepiti takvim cjepivom, odnosno što trebam učiniti da mi se to omogući?
O Neke farmaceutske kuće u malim količinama proizvode cjepivo na kulturi stanica, pa onda kontraindikacija nije alergija na jaja. Takvo cjepivo može Vam vjerojatno na teret HZZO odobriti bolničko povjerenstvo ustanove u kojoj se liječite. U ovom trenutku za cijepljenje je ipak prekasno jer je cijepljenje protiv gripe kod nas uvijek s početkom jedanaestog mjeseca. Isto tako ako redovno konzumirate slastice i kolače te tjesteninu vjerojatno niste niti alergični na jaja.

P Kolika je smrtnost virusne upale pluca koja nastaje kao posljedica komplikacije gripe?
O Primarna virusna pneumonija može imati visoku smrtnost, a ovisi o nizu čimbenika. Procjenjuje se da bi mogla biti oko 7%.

P Na koji način utvrditi je li gripa u pitanju? Svugdje savjetuju ne odlaziti doktoru prvih 5-6 dana. Ja imam sve simptome, i opet ne mogu znat je li gripa ili npr bronhitis. Savjet da se ne ide doktoru samo pridonosi širenju. Kući imam teškog srčanog bolesnika i sad ja ne znam imam li gripu i da li ga ugrožavam. Jasno mi je da nema lijekova za standardnu gripu, ali bi se ipak tribalo savjetovat ljude kod kojih je sumnja na gripu da se utvrdi vađenjem krvi ili kako god. Avatar nije način za utvrdit je li gripa u pitanju?
O Gripa se može dokazati samo prva tri dana od početka bolesti. Bris za analizu mora uzeti infektolog I poslati na analizu u Nacionalni centar za gripu. Nema jednostavne mogućnosti za dokaz gripe. Umjesto ovih silnih dilema savjetujemo vam da se cijepite svake godine.

P Cijepio sam se protiv gripe u Hrvatskoj. Momentalno sam u inozemstvu kod sina. Prije 15 dana počelo me je peći grlo a nakon toga nastupio je intenzivni uporni kašalj (nemoguće se suzdržati naročito po noći), pa začepljen nos, bolno grlo i tako se naizmjence to vrti. Imam 80 godina (u 3 mj. 2018.) Zadnjih 8 dana na desno uho ne čujem. Je li to gripa i što učiniti?
O S obzirom da ne navodite povišenu temperature kao vodeći simptom vjerojatno se ne radi o gripi. Zbog dugotrajnog kašlja obavezno se javite liječniku koji će najvjerojatnije ordinirati antibiotik.

P Dijete mi je imalo gripu potvrđenu nalazom. Ja sam njegovala i danas pocinju simptomi kod mene. Raste temperatura, boli tijelo i kasljem. Nisam cijepljena.
Bolujem od ulceroznog pankolitisa i na terapiji sam IMURAN 50mg, salofalk 2 gr. te lacidopin za tlak.
Lijepo molim savjet, trebam li uzimati neki od antivirusnih lijekova dok sam još u početku bolesti?
O Ne postoje antivirusni lijekovi za influencu, nego virostatik koji se, kao što vjerojatno znate, zove Tamiflu. Potrebno ga je uzimati čim prije, 48 sati od početka simptoma, a zbog svoje slabe djelotvornosti ne ide na teret HZZO nego ga morate sami kupiti u ljekarni.

P Imam Sjogrenov sindrom, hipotireozu, GERB, povećan kolesterol, zbog kojih bolesti uzimam Decortin 5 mg, Euthyrox 100 mkg, Coupet 20 mg, Controloc 20 mg. Imam 57 godina. Da li spadam u rizičnu skupinu bolesniks i da li bi za mene cijepljenje bilo potrebno? Molim Vas za hitan odgovor!
O S obzirom na postojeća stanja Vi ste vjerojatno u mogućnosti da razvijete i težeoblike gripe ako se razbolite. Stoga preporučamo cijepljenje svake godine protiv novo cirkulirajućih sojeva.

P Suprug vec 5 dana ima povišenu temperaturu koja ne prelazi 38.5. Kašlje i malaksao je toliko da nema snage doći do liječnika. Pije lupocet i sirup od trputca jede agrume i pije čajeve. Prije simptoma gripe je popio turu antibiotika zbog upaljene žlijezde na ramenu. Šta bih od lijekova koji se izdaju bez recepta mogla kupiti da mu bude bolje? Trebam li inzistirati na odlasku liječniku??
O Niste naveli dob vašeg supruga koja je vrlo bitna ali svakako s obzirom na opće loše osječanje trebao bi posjetiti liječnika. Za sada je primjenjena terapija zadovoljavajuća ali ako uskoro ne dođe do poboljšanja možete liječnika kontaktirati I telefonski.

P Imam 29 god. Već tri dana se osjećam malaksalo, imam bol u mišićima, kičmi i abdomenu, a samo jedan dan sam imala temperaturu 39.5. sada mi je nešto bolje. Imam već dugo jak produktivan kašalj. Što mislite o čemu se radi ,da li trebam posjetiti doktora?
O Svakako posjetite liječnika s obzirom na dugotrajni kašalj vjerojatno bakterijskog porijekla što zahtjeva specifično liječenje. Moguće je da se sada radi o pogoršanju postojeće bolesti ili još i koinfekciji s virusima gripe.

P Onkološki sam bolesnik, potpuno mi je uklonjena lijeva dojka, prošla sam kemoterapije bez problema, uvijek sam bila zdrava i radila bez bolovanja, sada čekam da prođem još 25 zračenja, u mirovini sam od siječnja 2018.g. i nastojim čuvati svoje zdravlje i dalje i pomalo se pribojavam gripe. Nije mi poznato da li se onkološki bolesnici smiju cijepiti i gdje i kakvim cjepivom. Raspitivala sam se ali skoro pa nikakav odgovor nisam dobila?
O Onkološki pacijenti su svakako u kategoriji koja se treba cjepiti jer od njih gripa može izazvati teže oblike bolesti. Cjepivo koje se koristi je uobičajeno jer ono ne sadrži žive viruse, bezopasno je; odnosno potiče samo imunološki sustav na specifičnu zaštitu. Cjepiti se s obzirom na vaše stanje možete odmah prije nastupajućih terapija ili usred ciklusa terapija dva tjedna prije sljedećeg ciklusa.

P Jako suho kašljem, kašalj se počeo danas peti dan smirivati, ne mogu jesti i ako nešto pojedem na silu moram povraćati,ali sad imam vrtoglavicu i glavobolju pa me zanima da li je to povezano sa gripom ili nečim drugim?
O Na temelju dostupnih podataka moglo bi se posumnjati na gripu ali ako se simptomi ne povuku obavezno kontaktirajte liječnika.

P Imam temp. 37.8 već drugi dan, suhi kašalj. Temp. dođe navečer i zuji mi u ušima. Jel to gripa?
O Moguće je ali nema dovoljno podataka da bi se sa sigurnošću potvrdilo.

P Imala sam grlobolju i dobila antibiotik koji sam pila 1 na 24 sata. Grlo se sredilo ali se spustilo na bronhije, koje su sada kao zabetonirane. Imam vlažni, nadražajni kašalj već 7-8 dana a danas i temp. 38.3 st. C. Naručena sam pulmologu 9.2. Dobila sam i Ventolin u slučaju potrebe. Molim savjet.
O Svakako se javite specijalisti za plućne bolesti jer je kod vas bolest prešla u kronični oblik koji zahtjeva kontinuirano liječenje i kontrole.

P Grlobolja, glavobolja, kostobolja praćeni temperaturom ujutro i navečer. Iscrpljenost i gubljenje apetita.Pijem puno čaja s medom i preznojavam se. Zanima me koliko to traje i što još trebam poduzeti?
O Gripa bez komplikacija uobičajeno traje 7-10 dana ili kraće, potpuni oporavak nešto duže. Mirovanje, puno tekućine i lijekovi za snižavanje temperature ako je potrebno.

P Bolno grlo, temperatura do 37.7 nakon toga kašalj prvo suhi tj. rezanje u grlu mala bol u mišićima. Da li je to gripa?
O Vjerojatno ne, jer gripa se javlja sa znatnije povišenom temperaturom. U slučaju da simptomi ne prestanu ili se pogoršaju obavezno se javite liječniku.

P Nakon upale sinusa u 11 mjesecu koja je trajala mjesec dana, 25 .12. opet prehlada i dijagnoza akutna upala sinusa. Terapija kosteriodni sprej, ispiranje fiziloškom otopinom i kako nije moguće doći uopće do doktora. (zamjene nedostatak doktora u našem gradu, na hitnoj dobiven Klavocin (koji znam da nema pomoći u ovom slucaju...najgore od svega idem na put za 2 dana u drugu drzavu...savjet ? Nemam mirisa niti okusa već koji tjedan, nos otčepljen ali prividno, i dalje bez mirisa i bolovi u čelu ( nsam u mogućnosti više ići doktoru kako idem na put . Također isprobani svi prirodni preparati i ljekovi, bez velikog učinka, jedino malo pomaže ispiranje "rogom" sa morskom soli i vodom, imam osjećaj da ovo nikad neće procći..molim za savjet?
O Nažalost vaše stanje zahtjeva kontinuirano liječenje koje je za sada prema podacima i adekvatno sprovedeno. Svakako morate nastaviti prvobitnu terapiju i provoditi redovite kontrole kod liječnika.

P Simptomi prehlade počeli su 29.12.2017. Začepljen nos podražaj na kašalj i to suhi. Temperatura jedan dan 37,3 stupnjeva. Kašalj još uvijek traje premda malo slabijeg intenziteta ali kada počne razdire cijelo tijelo Nos još uvijek začepljen Danas je već tjedan dana s neznatnim poboljšanjem.Suprug je u toplom pije čajeve inhalira se i ispire nos fiziološkom otopinom. Od kašlja ne može spavati i to ga iscrpljuje. Što još poduzeti. Ima 75 godina?
O Svakako se čim prije javite svom liječniku jer u vašim godinama dugotrajni kašalj može biti znak upale pluća.

P Moj sin od 7 godina, inače odličnog zdravlja, prema svim simptomima ima gripu. Nje izrazito loše, temp. do 39 st. C, uspješno pada upotrebom antipiretika. Začepljen nos, glavobolja prisutna cijelo vrijeme, blaža. Umor i malaksalost, produktivni kašalj, mekša stolica, ali normalnog ritma. Danas nam je 4. dan od početka simptoma i počeo se vraćati apetit, nema bolova u mišićima, temperatura je pala ispod 37st. C. Možemo li dijete povesti sobom na skijanje 6. dan od početka bolesti ukoliko temp. prođe i dijete bude dobrog općeg stanja? Naravno, bez fizičkih aktivnosti, samo šetnja i svježi zrak, te odmor i apartmanu?
O Oporavak nakon preboljele gripe potraje dva do tri tjedna do povratka u puno zdravlje, a i to je individualno. S obzirom da je u svakom slučaju i put stres za organizam , a isto tako I hladna klima na skijalištu bilo bi najbolje da ove godine propusti skijanje. Pred njim je još mnogo skijaških sezona.

P Koliko dugo treba biti iziliran od ostalih clanova obitelji?
O Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan jer pacijenti s obzirom na svoj imunološki status mogu dulje ili kraće širiti virus. U prosjeku smatra se da osoba tjedan dana nakon prestanka simptoma prestaje biti infektivna, a kod djece je to i do dva tjedna.

P Gripu sam dobila 24.12., oko podneva, počela je naglo sa temp. do 39 st C, jakim kašljem, bolovima u mišićima i općom slabošću. Nalaz krvi je pokazao da se radi o virusu. Temperatura je trajala 6 dana, te sam pretpostavljala da ću nakon toga biti svakim danom bolje, što se nije dogodilo. Prije 2 dana sam bila jako loše, nisam se mogla ustati, te mi je osoblje poliklinike došlo kući ponovo izvaditi krv. Nalaz je bolji od prethodnog, leukociti 4.8 (prijašnji su bili 2.2), CRP 2.5, (bio je 7.6) povišen je CK 214, AST 23, ALT 23, a elektroliti natrij i kalij su uredni. Snimila sam i pluća da isključim upalu, a nalaz je uredan. Najviše me brine moja opća slabost, pospanost, bol u mišićima, vrtoglavica, najviše mogu biti na nogama cca 5-10 min., pa moram leći. Temperatura je zadnjih 5 dana od 36.8-37 st. C, a večeras je bila 37.1 st. C, ali moj subjektivni osjećaj je kao da imam puno više oko 38 st. C, jer me i oči peku. Liječnica opće prakse smatra da se trebam samo odmarati, ali ne vidim niti mali pomak na bolje, te bih molila za mišljenje, da li da možda obavim još neke pretrage?
O Nemamo kompletne podatke za procjenu, a one se odnose na vašu dob. Kod starijih osoba oporavak od gripe može potrajati i više tjedana te preći i mjesec dana.
U slučaju pogoršanja simptoma obavezno se javite svom liječniku.

P Slušamo u medijima da nam trenutno dostupno trovalentno cjepivo ne nudi najbolju zaštitu od soja virusa koji trenutno vlada kod nas. Ima li smisla cijepiti se tim nama dostupnim cjepivom sada kada znamo da virus koji hara nije iz soja koje cjepivo pokriva?
O Uz trenutno dominantan soj virusa gripe postoje i ostali tipovi koji se nalaze u cirkulaciji a obzirom na dinamiku epidemije uvijek može doći do promjene prevladavajućeg tipa virusa gripe usred sezone. Populacija koja se u nas najviše cijepi su naši stariji sugrađani koji se cjepe svake godine i posjeduju tzv.kumulativni imunitet koji nadograđuju svake godine cjepljenjem. Osim toga kad govorimo o zaštiti cjepivom također je prisutan i tzv. unakrsni imunitet spram sličnih sojeva koji se i ne nalaze trenutačno u cjepivu. U zaključku možemo konstatirati da cjepivo u svakom slučaju štiti u određenom postotku ali kao i većina lijekova ne djeluje 100 %. Inače sve ovogodišnje zalihe cjepiva su uglavnom potrošene tako da je malo prekasno promišljati o potrebi za cjepljenjem za ovu godinu.

P Nek dan sam naglo dobio vrućicu ( oko 40st. C ) i nakon cca 40 sati ona je isto tako naglo nestala. Začepljen nos i puno kihanja su bili jedini simptomi koje nisam mogao pripisati vrućici. Sada se osijećam pregaženo. Je ti to moguće kod gripe?
O To je upravo karakteristična klinička slika gripe bez komplikacija.

P Što ako trudnica u ranoj trudnoći dobije gripu. Može li biti opasno za bebu?
O Prva kategorija osoba koje se trebaju cjepiti protiv gripe upravo su trudnice zbog češćih komplikacija koje mogu razviti a i zbog mogućih opasnosti za bebu.

P Već nekoliko dana (12) grlo mi je promuklo pričam kao iz "bureta", uzimao sam kojekave pastile i ništa; sirup islandskog lišaja, ništa. Samo sam dobio medazol od opće prakse, treći dan ga pijem i slabo to napreduje. Molim vas komentar.
O S obzirom na vašu terapiju, vaš je liječnik procijenio da se radi o bakterijskoj bolesti. Na žalost svaka bolest i uz antibiotik ima svoj tijek odnosno trajanje pa trebate biti strpljivi.

P Gdje se cjepiti, ako tvoj liječnik nema cjepivo? Cjepljenje je ove godine počelo 03.11. ja nazovem med icinsku sestru svoje doktorice da vidim imam li pravo na cjepljenje ili moram cjepivo plataiti, a ona odgovara da cjepiva više nemaju (5 radnih dana nakon početka cjepljenja) i da ga više neće dobivati. I onda su krivi građani što se ne žele cjepiti. Tko ne želi? Ja želim, ali nemam tu mogućnost.
O Svakako trebate u predsezoni cjepljenja apelirati na svog obiteljskog liječnika da naruči dostatne količine cjepiva. Kasnije u sezoni gripe to nije moguće. Dostatne količine cjepiva se nabavljaju prema iskazanim potrebama liječnika primarne zdravstvene zaštite.

P Čime je najbrže i efikasnije liječiti i je li moguće ublažiti umor i iscrpljenost, kasljem al tu i tamo , grlo me ne boli ali imam bol u misicima , osjecam i pritisak?
O Kod raznih vrsta “zimskih viroza” najbitnije je dati organizmu mogučnost da se sam oporavi, odnosno mirovati; piti povećane količine tekućine a liječenje provesti prema simptomima koji vas najviše opterećuju.

P Imam 20 godina i od prije dva dana bolno grlo te začepljen nos popraćen kihanjem i izrazitim kašljem. Danas grlo više nije bolno, nos se smirio no međutim, kašalj i dalje traje. Kašalj varira između suhog i mokrog, a uz njega me mući i svrbež u tijelu, odnosno u plućima te svrbež nosa. Ponekad me budi po noći i traje do pola sata. Takav kašalj popraćen svrbežom traje već mjesec dana, ali je povremen i nije bio tako izrazit. Zanima me Vase stručno mišljenje je li bi to mogla biti astma ili je samo bezazlena prehlada ili pak gripa, te je li potrebno posjetiti doktora i oticći na pregled, mozda čak i spirometriju?
O S obzirom na duže trajanje Vaše simptomatologije vjerojatno se ne radi o gripi ali za detaljnu obradu ipak se morate javiti svojem liječniku.

P Imam dijagnosticiranu Lajm Boreliozu, uz to imam kroničnu upalu grla i visoki streptolizinski titar. Subfebrilna sam već 2 godine uzastopno, trebala bih ići na vađenje krajnika, ali je to zbog LB odgođeno. Rečeno mi je da se ne smijem cjepiti, ali isto tako bi trebala izbjeći gripu svim snagama. Uz sve navedeno sam i astmatičar i imam reumatoidni artritis. Budući da imam vrtićko dijete, rizik od oboljevanja je visok iako se klonim gužvi. Molim savjet, ako do oboljenja dođe, da li se trebam javiti infektologu i kako postupati? Trenutno sam na Azitromicinu 1 mg tjedno, kroz 4 tjedna, Sulfasalazin (1tbl ujutro i navečer), Euthyrox 200mg i Budelin Novolizer (po udah ujutro i navečer).
O Zbog višestrukih dijagnoza koje navodite i nemogućnosti cjepljenja kao jedinu mjeru koji i sami navodite, preporučamo samoizolaciju; koliko god je to moguče u ovim danima da bi izbjegli infekciju virusom gripe.

P Imam gripu već 3 dana i temperaturu 39 st. C pa 38 st. C, te se uvjek tako vrti, kositi bole i mišići. To je neizdrživo.
O Nema specifičnog lijeka za gripu. Mirujte, pijte dovoljno tekućine a liječniku se javite u slučaju pogoršanja općeg stanja. Koristite lijekove za sniženje temperature te izbjegavajte “težu” hranu.

P Nakon petodnevne temperature i kašlja dijagnosticirana mi je upala pluća. Liječnica mi je propisala 3 Sumameda od 500mg i 6 od 250mg,.stanje mi je bolje ali još uvijek kašljucam i osjećam pritisak u prsima. Je li se trebam javiti ponovo liječniku ili još pričekati nakon ispijenih sumameda?
O Oporavak nakon preboljele gripe i upale pluća može potrajati i više tjedana.
Mirujte, pijte dovoljno tekućine a liječniku se javite u slučaju pogoršanja općeg stanja.

P Bol i pečenje u grlu, poteškoće s gutanjem. Opća slabost. Bio kod liječnika, bez pregleda dijagnosticirana virusna upala grla, ordinirao šumeći kalcij. Bojim se da bih trebao antibiotik. Molim za savjet.
O Ako Vam se simptomi ne smire za četri da pet dana ponovo se javite liječniku koji će procijeniti potrebu za antibiotikom koji kao što znate ne djeluje na bilo koji oblik virusne bolesti.